KDU.breadcrumbs.homePonechat EET nebo ho raději zrušit?
Zpět

Ponechat EET nebo ho raději zrušit?

Přidáno 1. 8. 2017
Ilustrační foto
O svých zkušenostech vypráví Radek Koloc, místopředseda OV KDU-ČSL Praha 2, majitel Pivního BARU Blanická.
Nejlepší by bylo, kdyby se tváří EET stal uznávaný podnikatel, pak by její zavedení nevyvolalo tolik negativních emocí. Bohužel se toho chytli politici, a tak je tu velký předpoklad, že to fungovat nebude.

Andrej Babiš pochopil, že volby často vyhrává polarizace. Nerozpakoval se proto nazvat malé podnikatele zloději a slíbil zázračné navýšení výběru daní. Semínko závisti bylo zaseto a preference letí vzhůru. Je úplně jedno, že se plánované navýšení výběru DPH nekonalo, ostatně pokud by to myslel s výběrem daní opravdu upřímně, začal by nejdříve u sebe. Právě velké firmy nejčastěji využívají různých úlev v daňových rájích. Šanci ucítily i ostatní strany a navrhují posunutí třetí a čtvrté vlny, nebo rovnou EET zrušit.

A jsme u jádra problému. Neexistuje zde organizace, která by hájila naše zájmy.  Podmínky k podnikání u nás nejsou nastavené tak, aby podporovaly malé podnikatele. Zákony mají jepičí život. To je větší problém než samotné zavedení EET. Z její existence nejsme nikdo nadšený, ale pokud řada z nás volá po vyšší míře elektronické komunikace ve veřejné správě, bylo by bláhové si myslet, že se nedotkne i oblasti výběru daní.

Hoďme EET za hlavu, stejně nevěřím, že se po volbách najde dostatek hlasů, aby byla zrušena. Pojďme raději řešit to, co nás opravdu pálí. Pojďme bojovat za snížení sazeb DPH, proti likvidačním pokutám, růstu byrokracie, složité legislativě. Zkusme se podívat, zda by nebylo možné snížit náklady na odvody za zaměstnance. V případě těch nejmenších živnostníků, pro které opravdu může být zavedení EET likvidační, prosaďme zavedení propracované paušální daně.

A hlavně nepropadejme trudomyslnosti. Dívejme se dopředu, nebo alespoň kolem sebe. Neustále zde vznikají skvělé podniky. Češi konečně začínají přehodnocovat ten ostudný žebříček hodnocení restaurací, kde na prvním místě byla cena, k obrovské porci nesměla chybět obloha a na zapití levné pivo. Začínají být náročnější, zajímají se o kvalitu, hledají koncept, něco zajímavého. Chtějí trávit čas s příjemným personálem a jsou ochotni si za to také připlatit. Proto jsem přesvědčen, že největší hrozba pro malé podniky není zavedení EET, ale absence inovace.

PS: I na Praze 2 máme spoustu zajímavých podniků, které stojí za to podporovat. Podělte se s námi o Vaše tipy. Za mne například Putica bistro & restaurant na Náměstí Míru, zelenina u Žabů v Italské ulici s neskutečnou paní prodavačkou, cukrárna s kavárnou Zmrzlinář ve Slezské, nebo famózní Oh Deer Bakery na Bělehradské ulici. 
 
Radek Koloc